ASEAN ứng dụng công nghệ số để cải thiện hệ thống nông nghiệp


Đây là một trong những kết quả chung của Hội nghị Bộ trưởng Nông Lâm nghiệp ASEAN lần thứ 43 (AMAF 43), tổ chức theo hình thức trực tuyến ngày 27/10/2021 dưới sự chủ trì của ông Syahrul Yasin Limpo – Bộ trưởng Nông nghiệp Indonesia. Thứ trưởng Bộ Nông nghiệp và phát triển nông thôn Lê Quốc Doanh đã đại diện cho Việt Nam tham dự hội nghị.

NÔNG NGHIỆP ĐANG BỊ ẢNH HƯỞNG NGHIÊM TRỌNG

Thứ trưởng Lê Quốc Doanh nhận định, đại dịch Covid-19 đã và đang tiếp tục ảnh hưởng đến kinh tế – xã hội toàn cầu, trong đó có Việt Nam. Chuỗi cung ứng và lưu thông thương mại bị gián đoạn; các hoạt động sản xuất, kinh doanh, dịch vụ, nhất là các ngành xuất, nhập khẩu, hàng không, du lịch, lao động, việc làm… bị đình trệ.

Đề cập về quá trình thích ứng dịch bệnh Covid-19 của ngành nông nghiệp Việt Nam, Thứ trưởng Lê Quốc Doanh cho biết, Việt Nam đã có những giải pháp để phục hồi và các ưu tiên đối với sản xuất nông nghiệp trong và hậu Covid-19.

Để ứng phó với việc gián đoạn chuỗi cung ứng, Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn Việt Nam đã thành lập 2 Tổ công tác đặc biệt ở miền Bắc và miền Nam để chỉ đạo sản xuất, kết nối cung ứng tiêu thụ nông sản tại các tỉnh, thành phố trong điều kiện dịch bệnh Covid-19 và lên sẵn kịch bản cho chu kỳ sản xuất mới sau giãn cách.

Từ kết quả đạt được của các Tổ công tác, Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn đã ra mắt Diễn đàn kết nối cung – cầu cho thị trường nông sản với sự tham gia trực tuyến của 63 tỉnh, thành phố và gần 200 doanh nghiệp, hiệp hội ngành hàng và các hợp tác xã, cơ sở sản xuất trong cả nước. Qua đó, tạo mối liên kết hợp tác chặt chẽ, đa chiều giữa cơ quan quản lý với doanh nghiệp và bà con nông dân.

Ngoài ra, Việt Nam cũng ban hành một số chính sách thúc đẩy sản xuất, lưu thông, tiêu thụ, xuất khẩu nông sản trong bối cảnh phòng, chống Covid-19 và thúc đẩy phục hồi sau Covid-19. Trong đó, có rất nhiều giải pháp tháo gỡ khó khăn cho doanh nghiệp, địa phương và người dân.

 

“Trong bối cảnh dịch bệnh, 9 tháng đầu năm 2021, ngành nông nghiệp Việt Nam vẫn tăng trưởng 2,74%. Ngoài đảm bảo nguồn cung lương thực, thực phẩm cho gần 100 triệu dân, 9 tháng năm 2021, xuất khẩu nông sản đạt 35,5 tỷ USD, tăng 17,7% so với cùng kỳ năm trước”.

Thứ trưởng Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn Lê Quốc Doanh

Thứ trưởng Lê Quốc Doanh đã đưa ra 5 định hướng để có thể phục hồi và tăng trưởng nông nghiệp bền vững trong trạng thái bình thường mới đối với các nước trong khu vực ASEAN.

Thứ nhất, cần tăng cường hợp tác nội khối ASEAN và hợp tác ASEAN với các đối tác để kết nối các chuỗi cung ứng lương thực thực phẩm, nông, lâm, thủy sản; hỗ trợ nông hộ nhỏ; doanh nghiệp vừa, nhỏ, siêu nhỏ vượt qua các tác động tiêu cực của Covid-19.

Thứ hai, thúc đẩy đổi mới sáng tạo cho tăng trưởng nông nghiệp xanh và bảo tồn tài nguyên. Hợp tác xây dựng các chuỗi giá trị nông nghiệp minh bạch, trách nhiệm, bền vững.

Thứ ba, thúc đẩy hợp tác chuyển đổi số trong nông nghiệp dựa trên nền tảng dữ liệu, bao gồm cả chuyển đổi số trong công tác quản lý, ban hành chính sách và giải pháp phát triển nông nghiệp, như: dự báo, cảnh báo thị trường, quản lý quy hoạch.

Thứ tư, khuyến khích sự hưởng ứng và tham gia của tất cả các chủ thể trong xã hội, nhất là doanh nghiệp và người dân, thúc đẩy mạnh mẽ hơn nữa vai trò của đối tác/hợp tác công – tư (PPP) trong phục hồi và tăng trưởng xanh.

Thứ năm, nâng cao năng lực chủ động thích ứng của các đối tượng dễ chịu tổn thương trước các cú sốc, đồng thời hỗ trợ các đối tượng này trong việc khai thác hiệu quả các nguồn lực, hoàn thiện mô hình kinh doanh để tham gia vào quá trình chuyển đổi nền nông nghiệp theo hướng xanh, bền vững.

PHỤC HỒI HỆ THỐNG SẢN XUẤT NÔNG NGHIỆP

Tại hội nghị, lãnh đạo ngành nông nghiệp của các quốc gia trong khối Đông Nam Á đã đi đến thống nhất các giải pháp nhằm tăng cường khả năng phục hồi của Hệ thống lương thực thực phẩm để chống lại tác động của đại dịch là vô cùng cấp thiết.

Đối với Chiến lược ASEAN về Năng lượng sinh khối cho các Cộng đồng nông nghiệp và Phát triển nông thôn khu vực giai đoạn 2020-2030, Hội nghị khuyến khích tất cả các đối tác ASEAN và các bên liên quan phối hợp với ASEAN để thực hiện các Kế hoạch hành động liên quan nhằm đóng góp vào việc cung cấp năng lượng và an ninh năng lượng cho các cộng đồng nông thôn bằng cách tạo ra năng lượng sinh khối hiện đại thông qua quản lý chất thải hữu cơ phụ phẩm nông nghiệp và rừng trồng lấy gỗ làm nhiên liệu.

Các đại biểu cũng nhắc lại tầm quan trọng của Hướng dẫn ASEAN về Thúc đẩy đầu tư vào lương thực thực phẩm, nông lâm nghiệp (ASEAN-RAI), đồng thời khuyến khích các đối tác hỗ trợ thực hiện Hướng dẫn ở cấp quốc gia và khu vực để thúc đẩy đầu tư trong lương thực thực phẩm, nông lâm nghiệp ở ASEAN.

 

Trong thời gian tới, các quốc gia cần tiếp tục thực hiện Tuyên bố năm 2020 của các Bộ trưởng Nông Lâm nghiệp ASEAN về Ứng phó với sự bùng phát của dịch bệnh Covid-19. Thúc đẩy sự hỗ trợ của Chính phủ về Đối tác công tư để phát triển các Hệ thống quản lý an toàn thực phẩm phù hợp như HACCP cho các doanh nghiệp nông nghiệp với tất cả các quy mô.

Những nỗ lực trong việc tăng cường hợp tác giữa các ngành về nông nghiệp bảo tồn, nông nghiệp thông minh thích ứng với biến đổi khí hậu và các sáng kiến quản lý đất bền vững nhằm đảm bảo tính bền vững của hệ thống nông nghiệp sinh thái trong khu vực cũng được ghi nhận.

Đồng thời, các nước cần tăng cường kiểm soát bệnh động vật và bệnh truyền nhiễm từ động vật bằng cách ứng dụng kiến thức chuyên môn của các thành viên trong Trung tâm Điều phối ASEAN về Thú y và Bệnh động vật (ACCAHZ).

Bên cạnh đó, hội nghị đã thông qua các khuyến nghị đối với Nghiên cứu khả thi về Chính sách thủy sản chung của ASEAN tập trung nỗ lực vào việc thực hiện đầy đủ 12 Khung chính sách nghề cá khu vực bao gồm cả rác thải biển.

Hội nghị đã thông qua Hướng dẫn của ASEAN để thúc đẩy sử dụng công nghệ số cho ngành lương thực thực phẩm và nông nghiệp ASEAN, nhằm trang bị những khuyến nghị và xem xét thực hiện các quyết định định hình chuyển đổi số trong nông nghiệp tại khu vực.

Hướng dẫn cũng phác thảo điều kiện và hành động cần thiết để sử dụng công nghệ số để cải thiện Hệ thống lương thực thực phẩm và nông nghiệp, bao gồm các can thiệp để tạo điều kiện thuận lợi cho việc tiếp nhận công nghệ số trong lĩnh vực nông nghiệp và lương thực thực phẩm.

Facebook Comments Box

Related Posts

2.211 Comments

 1. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

 2. I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

 3. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 4. Everything published was very logical. But, what about this?
  what if you typed a catchier title? I am not suggesting your content
  is not solid., however suppose you added a post title to possibly get folk’s attention?
  I mean ASEAN ứng dụng công nghệ số để cải thiện hệ thống nông nghiệp – Chứng khoán is a little vanilla.
  You could peek at Yahoo’s front page and see how they write post headlines to grab viewers interested.
  You might try adding a video or a picture or two to grab people interested about what you’ve got to say.

  Just my opinion, it could bring your posts a
  little bit more interesting.

 5. Without doubt flying virtual aircraft from your PC is one of the most interesting simulations – at the same time, it is one with a very steep learning curve. Holiday Flight Simulator, though, makes it especially easy to relive the last holiday trip from the cockpit’s view. Play online with this realistic driving sim Simulation of the behaviour of the rolling stock including the main systems (electric, traction brake, hydraulic, HMIs, door operation) and the possible breakdowns Become a member to get priority boarding on the NASA Tram Tour. What do you think about LOTUS-Simulator? Do you recommend it? Why? “Braking on a tram is much harder than with a car, it’s 50 tonnes going at 50mph so it’s hard to predict. If it’s a wet day or you are fully loaded it can really slow down your braking distance.”
  https://www.diggerslist.com/checkersgameonl/about
  Play popular puzzle games like Sudoku or Wordsearch right in your web browser. So whilst I agree that games that focus on maths will not generalise, games that focus on spatial awareness, visual processing, facial recognition and sound recognition will. See the work of Dr Michael Merzenich. Many of the games on the market cite his studies yet don’t use the same training methodology to focus on root function. Learn a new word every day. Delivered to your inbox! One of the top new word games in 2022, WordWhizzle Search comes with over 2700 levels for you to enjoy. There are level packs included in the game that vary according to the difficulty level that you want to pursue. Your goal is to swipe letters to expose hidden words so you can complete levels and get promoted to the other one.

 6. Virgin Casino You can win free spins at the end of each month with our free games. Find out more at Virgin Games – 18 + Play Responsibly BeGambleAware.org. We’re constantly updating our collection of games, with fresh and exciting takes on your favourite online slots. Enjoy a range of new twists to popular slots, as well as experiencing brand new names and providers. Check out our latest UK slot releases for even more game styles – featuring bold graphics, immersive sounds and larger-than-life themes. You can win free spins at the end of each month with our free games. Copyright © The Gamesys Group and or its licensors 2013 – 2023 All rights reserved. Virgin Games is operated by Gamesys Operations Limited of Suite 2, Floor 4, Waterport Place, Gibraltar, GX11 1AA. Contact Us
  http://01.shinha.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=771
  Our company also has high requirements for packaging. The internal packaging will focus on shockproof, and the external packaging is relatively perfect. In a word, we will be very pleased for our customers to receive the perfect product. Tickets On Sale Now! Q5: How many discounts are available for ordering products? Q5: How many discounts are available for ordering products? Already a member? Sign In Just like the firecrackers on New Year Festival, there’s a total of 510 coins spread across 9 piggy banks. One random coin out of that 510 is the lucky coin. As 3x wilds are hit, coins are deposited, lowering how many coins must be collected at a maximum before the progressive bonus is reached. Plus, 100 Winners of $500 Free Slot Play! My name is Joshua, and I’m a slot enthusiast who works in tech as a marketer by day, and dabbles in casinos periodically during off-times. Know Your Slots will reflect my interests in understanding the various ways you can play slots, travel, casino promotions and how you can get the most out of your casino visits.

 7. Trabzon’da ‘şampiyonluk’ biletleri karaborsaya düştü: En ucuzu 30 bin TL! TOGG’dan ‘teknoloji’sürprizi:2023’te yollara çıkması beklenen Türkiye’nin otomobili Togg’un CEO’su Gürcan Karakaş, lansmanı yapılacak ilk ürünün otomobil olmayacağını bildirdi. Karakaş, ‘Şu ana kadar… Ümit Özdağ’dan Sessiz İstila ve sığınmacılar için yeni açıklama: Türkiye’yi ikiye bölecek hatta yerleştirildiler Kaspersky Kurumsal Ürünlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ivan Vassunov: – “Kaspersky Endpoint Security for Business’ın özellikle müşterilerimizden gelen derecelendirmelerle, Endpoint Security’de lider… Play Bonus Wheel Jungle Slot From Real time at this Casino TOGG’dan ‘teknoloji’sürprizi:2023’te yollara çıkması beklenen Türkiye’nin otomobili Togg’un CEO’su Gürcan Karakaş, lansmanı yapılacak ilk ürünün otomobil olmayacağını bildirdi. Karakaş, ‘Şu ana kadar…
  https://artmight.com/user/profile/1927422
  50% Cashback Limited Time Event Free 20PHP+ for New Lucky Cola Players. You can email the site owner to let them know you were blocked. Please include what you were doing when this page came up and the Cloudflare Ray ID found at the bottom of this page. This system of dual accountability (to gaming authorities and public shareholders) is rare in the online casino world and one of the main reasons 777 is recognized as highly safe and secure. Of course, when you factor in a slew of safety protocols, such as random number generators certified by eCOGRA and an in-house security and testing team, there’s no date that 777 Casino online and mobile are both extremely safe and fair. You will be happily surprised by the payouts received during the base game, new maps. However, and higher levels. This might not sound like fun, slots arti and remade old missions. Identifying Student Use of Ball-and-Stick Images versus Electrostatic Potential Map Images via Zhongxing New Village club gold casino bonus, you could also get involved in online teaching or bilingual telephone calls for doctor’s offices. With so many vying for your attention and custom, insurance companies or courts. The machine was named after one of the symbols, internet gambling.

 8. Experience Fucanglong Slot with 40 free spins and a chance to win up to 180$ at Jackpot Capital Casino. Play now with no deposit bonus for both new and existing players. 2. Free Bonus Cash Free Chip: This bonus offers more flexibility in terms of game selection and allows players to explore different options within the casino by offering a small amount of free cash as a bonus. When you join Jackpot Capital, we start you off with a super $1000 Welcome Bonus package for new players. Wow! Get a 100% bonus up to $100 plus 100 free spins on the slots game, Achilles and we’ll take it from there! Sign up now and let the games begin at the best jackpot casino around! Customer support agents can be contacted by phone (toll-free and international 1 800 571 7009 or regular 1 678 349 0095 ), email ), Skype, or live chat. Alternatively, one can send a telegram via mobile phone (t.me JackpotCapitalBot). In case of a dispute, the casino members will need to fill out the CDS Player Dispute Form (linked at the bottom of the casino home page). CDS Corporation Ltd is a mediator between the plaintiffs and Hastings International B.V., the owner of RealTime Gaming.
  http://www.fshrental.com/yc5/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=36658
  Join for exclusive access to new arrivals, store events and more! In April, Mbappe took umbrage when his image was used in a marketing video sent to PSG season ticket holders to try to coax them into a renewal. $2,495.00 Steer wrestler Blake Brown from Spanish Fork, Utah, posted a stellar effort of 4.5 seconds to put himself at the top of the standings. Meanwhile, Hobbs, New Mexico’s Cory Rowland tied up his steer in 9.4 seconds, good for a tie atop the leader board in Tiedown Roping. The Vikings won the NFC North last season, but the Detroit Lions are the betting favorite to win the division in 2023. The Green Bay Packers are no longer the team to beat in the NFC North after Aaron Rodgers and the Packers parted ways when the quarterback was traded to the New York Jets. Free Shipping on all orders!

 9. Бонусите без депозит се предлагат само на играчи от определни държави, но нашият списък с бонуси без депозит показва само бонусите, които са налични за играчи от вашето местоположение. Някои казина имат по-специфични изисквания, но вие би трябвало да можете да получите почти всички бонуси в този списък, освен ако не е посочено друго. Повече четете ТУК На тази страница няма да намерите безсмислени казино рецензии на най-добрите онлайн казина според българските играчи. Казината тук се отличават във всички горепосочени категории и предлагат на играчите наистина удовлетворяващо и приятно преживяване, което със сигурност си заслужава.
  http://jinsanbag.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=37096
  100% до 1500лв + 150 безплатни завъртания! Играчите поемат малък или никакъв риск, като избират онлайн казино с нисък депозит. Депозираните суми са толкова малки, че дори в случай на поредица от загуби, те ще бъдат малки. От друга страна, малкият депозит не осигурява много печалби, но благодарение на бонусите можете да натрупате добра сума. По-долу в таблица № 1 ще разгледаме характеристиките на казинос ниски депозиране на различни суми.

 10. ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΕΩΣ 100€ ΩΣ ΜΠΟΝΟΥΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΟΥ Προσπαθούμε συνεχώς να επεκτείνουμε τη λίστα μας με τα δωρεάν παιχνίδια καζίνο. Προς το παρόν, τα περισσότερα διαθέσιμα παιχνίδια είναι κουλοχέρηδες, αλλά σχεδιάζουμε να προσθέσουμε και άλλα παιχνίδια, όπως μπίνγκο, μπακαρά, ζάρια και ξυστό. Έπειτα από τόσα χρόνια που οι κουλοχέρηδες βρίσκονται στο επίκεντρο των τυχερών παιχνιδιών, παρατηρούνται πολλά φρουτάκια να παρουσιάζουν την ίδια θεματική. Προφανώς, οι κατασκευαστές γνωρίζουν κάποια κλασσικά θέματα και σύμβολα που είναι ιδιαίτερα αγαπητά και δημιουργούν όλο και περισσότερα παιχνίδια. Παρακάτω θα δούμε τα πιο δημοφιλή θέματα που εντοπίζουμε.
  https://bravo-wiki.win/index.php?title=Φρουτακια_games_δωρεαν_Μεθοδοι_Καταθεσης
  Ο Stoiximan αποτελεί με διαφορά το πιο δυνατό entry στο online στοίχημα στη χώρα μας καθώς ιδρύθηκε το 2012 και έχει κατάφερε να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή στη εγχώρια αγορά. Στο CasinoTopsOnline έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με τα κορυφαία PaySafeCard διαδικτυακά καζίνο που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις αμέσως. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να επιλέξεις ένα από τα PaySafeCard καζίνο της λίστας μας και να απολαύσεις μια σειρά από προσφορές* και παιχνίδια που σε περιμένουν να τα δοκιμάσεις.

 11. Manchester City are the defending Premier League winners, having won three straight titles. Premier League markets are the types of wagers you can make on matches. Most sportsbooks offer hundreds of Premier League betting options so you always have something to gamble on. Here are the most popular Premier League betting topics: A survey conducted by YouGov Direct into Premier League betting habits revealed interesting statistics about the attitudes and behavior of British gamblers. The top four highest finishing teams in each Premier League season will advance into the following season’s Champions League, while the three subsequent teams will move on to the Europa League. However, it is possible for the team that finishes seventh to lose their place. If the FA Cup or League Cup winners are not already in Europe, then this place goes to them instead.
  https://mediasocially.com/story410607/mlb-playoffs-betting-odds
  We decided to do extensive research on India’s gambling and betting issue, so you don’t have to. We want to offer you a complete guide to gambling, betting websites, casinos, and online casinos in India, and everything you need to know about betting laws in this country. Every country regulates this specific area. However, the legal framework for sports betting in India is quite old. The laws in India aren’t pretty clear on sports betting. According to the acts, there are two types of games: game of skill and game of chance. If you need to have skills to play the game, it is considered legal in India. As mentioned above, making cricket betting legal in India from bet365 is easy, and anyone can do it! So what are you waiting for? Is betting legal in India? Absolutely! It is legal to bet on cricket from India, so download and install the bet365 app on your phone and start Betting legal from India!

 12. <